Džiovinimas šaltyje, taip pat žinomas kaip liofilizacija, yra džiovinimo būdas, kurio metu maiste esantis vanduo sublimacijos būdu yra pašalinamas iš produkto. Produkte esantis vanduo pereina iš kietosios į dujinę būseną, praleisdamas skystąją būseną. (sublimacija)
Džiovinimas šalčiu laikomas nuostabiu džiovinimo būdu dėl šių pagrindinių priežasčių:
- Džiovinimas vyksta žemoje temperatūroje, o tai padeda išsaugoti produkto maistinę vertę, skonį, išvaizdą ir nesunaikina karščiui jautrių junginių.
- Šaltyje išdžiovinti produktai lėčiau genda (todėl pailgėja produktų galiojimo laikas).
Kaip vyksta džiovinimas šaltyje
Džiovinimo šalčiu procesą galima suskirstyti į tris etapus:
- Produktai užšaldomi žemoje temperatūroje, svarbu kad jie taptu kieti ir juose esantis vanduo suformuotu ledo kristalus.
- Antrasis etapas vadinamas pirminiu džiovinimu. Pirminio džiovinimo metu susidarę ledo kristalai pašalinami sublimacijos būdu. Norint išvengti produkto subliuškimo arba atitirpimo, proceso metu kontroliuojami įvairūs parametrai, tokie kaip slėgis, temperatūra, laikas.
- Trečiojo etapo metu vyksta antrinis džiovinimas. Pasibaigus pirminiam džiovinimui, produkte vis dar gali būti nuo 15 iki 20 % nesušalusio vandens, jis pašalinamas per antrinį džiovinimą. Šis procesas atliekamas vakuume nuolat didinant temperatūrą tam, kad suaktyvėtų vandens atsiskyrimas nuo produkto.
Įprastai produktai užšaldomi per kelias valandas, o džiovinimas trunka kelias dienas.
Liofilizatorius
Kas yra liofilizatorius
Liofilizatorius yra prietaisas atliekantis vandens pašalinimo procesą. Paprastai tariant tai yra šalčio džiovintuvas, kuris naudojamas greitai gendančioms medžiagoms išsaugoti, pratęsti galiojimo laiką arba padaryti medžiagą patogesnę transportuoti.
Liofilizatoriai užšaldo medžiagą, tada sumažina slėgį ir prideda šilumos, kad sušalęs vanduo medžiagoje sublimuotų.
Uogų džiovinimui skirto Liofilizatorius kaina
Buitinėms reikmėms liofilizatoriu kainos apytiksliai nuo 4000 iki 15000 eurų. Kaina daugiausiai priklauso nuo talpos.
Liofilizatorius yra pakankamai didelis prietaisas panašaus dydžio kaip skalbimo mašina. Mažoje patalpoje pvz: virtuvėje jis užims labai daug vietos. Be to, proceso metu jis skleidžia nemažą garsą.
Ar liofilizuoti maisto produktai yra naudingi?
Liofilizavimas yra vienas geriausių būdų išlaikyti naudingų augalų junginius ir maistines medžiagas , išsaugant spalvą, skonį ir struktūrą. Štai kodėl liofilizacija yra plačiai naudojama aukštos vertės maisto produktams džiovinti.
Tyrimai rodo, kad, palyginti su kitais džiovinimo būdais, džiovinti šalčiu produktai nepraranda antioksidantų ir vitaminų.
Taip pat svarbu atsižvelgti į tai, kad sumažėjęs vandens kiekis produkte stabdo daugumos bakterijų, mielių ir pelėsių augimą, padeda pailginti maisto galiojimo laiką. Tai ypač svarbu šviežiam augaliniam maistui, kurio gali nebūti ištisus metus.
Galiausiai, pašalinus gaminio vandens kiekį, sumažėja tūris ir svoris, todėl jį lengviau tvarkyti, laikyti ir transportuoti.
Maisto produktai, kuriuos galima džiovinti šaltyje
Augalinės kilmės maisto produktai yra populiariausi liofilizuoti produktai, tačiau naudojant šį džiovinimo metodą galima konservuoti daugybę maisto produktų.
Štai sąrašas kai kurių maisto produktų, kuriuos galima džiovinti šaltyje:
- Vaisiai: braškės, obuoliai, gervuogės, bananai, kriaušės, apelsinai.
- Daržovės: beveik visos daržovės, pavyzdžiui, morkos, šparagai, grybai, pipirai, moliūgai ir pomidorai.
- Mėsa: jautiena, žuvis, vištiena, kiaušiniai, kiauliena, kalakutiena ir krevetės
- Grūdai: ryžiai, pupelės, makaronai.
- Gėrimai: pienas, sultys, kava ir arbata tirpiems gėrimams
- Prieskoniai: imbieras, raudonėlis, mėtos, bazilikas ir česnakai
- Šaldyti patiekalai, troškiniai, užkandžiai
Medus su šaltyje džiovintomis uogomis
Šaltyje džiovintas uogas galima sumalti ir miltelius sumaišyti su medumi, taip dar labiau padidinant liofilizuotu uogų vertę.
Šaltyje džiovintos uogos su medumi yra puikus produktas, kuris gali būti naudojamas kaip saldus desertas, puikus pagardinimas arbatai, arba labai sveikas ingredientas naujam patiekalui.
Šaltyje džiovintas uogas su medumi galite rasti čia:(Uogos su medumi)
Apibendrinimui
Liofilizacija yra maisto džiovinimo būdas, kai ledas paverčiamas garais, taip pat žinomas kaip sublimacija.
Džiovinimas šaltyje yra sveiko maisto konservavimo būdas, nes išsaugo daugumą naudingų augalinių junginių ir maistinių medžiagų, jų spalvą, skonį ir išvaizdą.
Papildoma informacija apie džiovinimą šaltyje:
- Lietuviškai (Liofilizacija)
- Angliškai (Lyophilization)