Džiovinimas šaltyje
Šaltyje džiovinti maisto produktai
Džiovinti šaltyje maisto produktai yra naujos technologijos, tobulu džiovinimo būdu pagaminti maisto produktai.
Džiovinimas šaltyje – uogų, vaisių, daržovių užšaldymas ir išdžiovinimas šalčiu vakuuminėje erdvėje.
Džiovinimas šaltyje gali būti taikomas, bet kokiam maisto produktui, kurio sudėtyje yra vandens: vaisiams, uogoms, daržovėms, grybams, mėsai, pienui, varškei, ledams. Taip pat svarbu žinoti, kad džiovinant šaltyje nenaudojamos jokios cheminės medžiagos.
Produktų savybės
Šaltyje džiovintų produktų kvapas, skonis toks pats kaip natūralaus, tik dar intensyvesnis, labiau koncentruotas.
Šaltyje džiovinti maisto produktai, užpilti šaltu vandeniu per 2–3 min atgauna iki išdžiovinimo turėtas savybes.
Džiovinti šaltyje vaisiai, uogos specialioje vakuuminėje pakuotėje išlaiko kokybę trejus metus, tačiau turi būti apsaugoti nuo drėgmės, dienos šviesos ir oro patekimo į pakuotę.
Džiovinimas šaltyje - privalumai
Džiovinant uogas, vaisius liofilizacijos būdu gėrybės yra užšaldomos vakuume.
Nesant skystos fazės ir oro, džiovinant šaltyje yra išsaugomos biologiškai vertingos medžiagos (vitaminas C išsaugomas 100 %), išlaikomas uogos tūris, neprarandama vaisiaus geometrinė forma, vitaminai ir fermentai, išlieka natūrali spalva, kvapas, skonis.
Išdžiovinus šaltyje gaunama traški, puri struktūra. Pvz., liofilizuota braškė išlieka tokio pat dydžio, spalvos, cheminės sudėties, puri traški uoga, bet 10 kartų lengvesnė, nes joje nelieka drėgmės.