sumani bitė

Džiovinimas šaltyje

Džiovinimas šaltyje taip pat žinomas, kaip liofilizacija, yra džiovinimas vakuume žemoje temperatūroje (iki -80 °C)

Procesas susideda iš produkto užšaldymo, slėgio mažinimo ir ledo pašalinimo sublimacijos (kietos medžiagos virtimo dujomis) pagalba.

Džiovinimas šaltyje labai skiriasi nuo paprasto džiovinimo, nes paprasto džiovinimo metu vanduo išgarinamas aukštoje temperatūroje.

Skaityti daugiau apie džiovinimą šaltyje (Džiovinimas šaltyje (liofilizacija))

Šaltyje džiovinti maisto produktai

    Džiovinti šaltyje maisto produktai yra naujos technologijos, tobulu džiovinimo būdu pagaminti maisto produktai.

    Džiovinimas šaltyje – uogų, vaisių, daržovių užšaldymas ir išdžiovinimas šalčiu vakuuminėje erdvėje.

    Džiovinimas šaltyje gali būti taikomas, bet kokiam maisto produktui, kurio sudėtyje yra vandens: vaisiams, uogoms, daržovėms, grybams, mėsai, pienui, varškei, ledams. Taip pat svarbu žinoti, kad džiovinant šaltyje nenaudojamos jokios cheminės medžiagos.

Produktų savybės

    Šaltyje džiovintų produktų kvapas, skonis toks pats kaip natūralaus, tik dar intensyvesnis, labiau koncentruotas.

    Šaltyje džiovinti maisto produktai, užpilti šaltu vandeniu per 2–3 min atgauna iki išdžiovinimo turėtas savybes.

    Džiovinti šaltyje vaisiai, uogos specialioje vakuuminėje pakuotėje išlaiko kokybę trejus metus, tačiau turi būti apsaugoti nuo drėgmės, dienos šviesos ir oro patekimo į pakuotę.

Džiovinimas šaltyje - privalumai

   Džiovinant uogas, vaisius liofilizacijos būdu gėrybės yra užšaldomos vakuume.

   Nesant skystos fazės ir oro, džiovinant šaltyje yra išsaugomos biologiškai vertingos medžiagos (vitaminas C išsaugomas 100 %), išlaikomas uogos tūris, neprarandama vaisiaus geometrinė forma, vitaminai ir fermentai, išlieka natūrali spalva, kvapas, skonis.

   Išdžiovinus šaltyje gaunama traški, puri struktūra. Pvz., liofilizuota braškė išlieka tokio pat dydžio, spalvos, cheminės sudėties, puri traški uoga, bet 10 kartų lengvesnė, nes joje nelieka drėgmės.