Lipčiaus medus | Nepaprastai vertingas medus | 1000 g
Lipčiaus medus
Tamsus ir skystas lipčiaus medus pasižymi tikrai įdomiu skoniu ir yra puikus vaistas gydant kvėpavimo takų susirgimus.
Šį medų bitės suneša iš augalų lapų, spyglių išskirto skysčio. Bitės lipčių randa ant ąžuolų, liepų, gluosnių, klevų medžių lapų, tačiau daugiausiai bitės lipčiaus prineša iš eglių ir pušų.
Meduje yra daug mineralinių medžiagų, sacharozės, ypač daug kalio ir natrio druskų.
Kuo išskirtinis mūsų bityno ekologiškas medus?
Ūkis įsikūręs Utenos rajone, apsuptame miškų, natūralių pievų ir ežerų todėl mūsų medutis yra itin aukštos kokybės.
Aplink mūsų bityną plyti itin švari ir natūrali gamta, dideliu spinduliu nėra jokių taršos šaltinių. Tai užtikrina natūralų medų, kuriame nėra pesticidų ir kitų kenksmingų medžiagų.
Medaus nauda:
Šaltuoju metų periodu, kai visus persekioja ir vargina peršalimo ligos, prisimename vasarą bitučių suneštą medų, kurio nauda yra neapsakoma. Štai kelios iš daugelio nepaprastų medaus savybių:
- Meduje yra daug svarbių vitaminų ir mineralų
- Medus gerina atmintį
- Medus turi antivirusinių, antimikrobinių, antiparazitinių ir priešgrybelinių savybių
- Medus gali pagerinti miegą
- Medus gydo žaizdas
- Medus gerina odos būklę
Kaip laikyti medų?
Medų reikia laikyti sausoje, tamsioje, bei vėsioje( apytiksliai 6-10 laipsnių) patalpoje.
Taip pat medų galima laikyti ir rūsyje, tačiau jame neturėtų būti labai drėgna, arba šaldytuve, bet ne pačioje šalčiausioje vietoje, ir tikrai ne šaldiklyje. Žinoma reikia atsiminti, kad šaldytuve medus greičiau kristalizuojasi nei kambario temperatūroje.
Medaus sudėtis ir maistinė vertė:
Medaus sudėtis
Meduje yra apie 19 % vandens, daug angliavandenių, iš kurių daugiausiai – fruktozės ir gliukozės (po 33–40 %). Taip pat meduje yra 1,5–5 % sacharozės, 5–10 % maltozės, kitų cukrų.
Meduje yra kalio, magnio, kalcio, natrio, chlorido, sieros, geležies, vario, jodo ir cinko, nors ir nedideliais kiekiais, bet jie tikrai padeda stiprinti sveikatą. Taip pat meduje yra cholino, B grupės vitamino, svarbaus smegenų, širdies ir kraujagyslių bei ląstelių membranų funkcijoms ir atsistatymui.
Taip pat meduje yra nedideli kiekiai fermentų, fitoncidų, hormonų, aromatinių bei baktericidinių medžiagų. Medus turi antioksidacinių savybių. Jo antibakterines savybes daugiausia lemia fermentas gliukozės oksidazė, kuriam dalyvaujant, gliukozė skyla į gliukono laktoną ir vandenilio peroksidą.
Medaus maistinė vertė:
Viename arbatiniame šaukštelyje (21 grame) medaus yra:
- 64 kalorijos
- 17,3 g. angliavandenių
- 0.06 g. baltymų
Papildoma informacija:
Daugiau apie medų jo savybes galite rasti čia:
Labai skanus –
Unikalaus skonio, bet tikrai gardus medus