Medus yra saldus skystis, kurį bitės gamina iš gėlių žieduose esančio nektaro.
Turbūt kiekvienas iš mūsų esame girdėję, kad medutis yra labai naudingas dalykas. Tačiau kokia yra tikroji medaus nauda ir kodėl šis bičių maistas yra toks nuostabus?
Bičių meduje yra 80% natūralių cukrų , 18% vandens , mineralinių medžiagų, vitaminų, žiedadulkių ir 2% baltymų.
Nenuostabu, kad medutis buvo vadinamas „valgomu auksu“. Jis suteikia lengvai įsisavinamos energijos angliavandenių pavidalu. Dėl to medus idealiai tinka energingai ryto pradžiai.
Mokslininku atlikti tyrimai parodė, kad medutis yra vienas iš geriausių angliavandenių pasirinkimų sportuojantiems. Štai kodėl bitučių medus yra įtrauktas į kai kuriuos užkandžius prieš sportą ir patiekalus po treniruotės.
Įrodyta, kad bičių medutis yra toks pat veiksmingas gydant kosulį, kaip ir nereceptiniai vaistai. Vis daugiau mokslinių įrodymų rodo, kad vienas šaukštelis medaus gali sumažinti gleivių išsiskyrimą ir kosulį.
Vieno tyrimo metu medus buvo toks pat veiksmingas kaip difenhidraminas ir dekstrometorfanas – įprastos nereceptinių vaistų nuo kosulio sudedamosios dalys.
Vartodami medų prieš miegą, jūs atkuriate glikogeno atsargas kepenyse. Tai padeda užtikrinti sklandų miegą.
Taip pat medaus valgymas skatina melatonino (miego hormono) išsiskyrimą smegenyse. Suvalgius medaus susidaro nedidelis insulino lygio šuolis, o tai skatina medžiagų išsiskyrimą, kurios vėliau virsta melatoninu.
Skaitykite daugiau apie melatoniną. (Melatoninas)
Medumi užpilti tvarsčiai padeda gydyti žaizdas. Medutis yra natūralus antibakterinis preparatas, turintis žaizdas gydantį poveikį.
Medutis reaguoja su organizmo skysčiais, sudarydamas vandenilio peroksidą. Tai sukuria nepalankią aplinką bakterijoms.
Tyrimai parodė, kad valgant medų padidėja sveikatą stiprinančių antioksidantų kiekis organizme. Antioksidantai padeda blokuoti laisvuosius radikalus organizme, kurie sukelia ligas.
Antioksidantai taip pat stiprina imuninę sistemą, veikdami kaip prevencinė priemonė nuo daugelio ligų. Meduje yra polifenolių, kurie yra galingi antioksidantai. Jie mažina širdies ligų ir vėžio riziką.
Daugiau informacijos apie antioksidantus. (Antioksidantai)
Meduje yra bičių žiedadulkių, kurios, kaip žinoma, apsaugo nuo infekcijų, natūraliai mažina alergiją ir stiprina bendrą imunitetą.
Medaus savybė apsisaugoti nuo alergijos žiedadulkėms yra pagrįsta metodu vadinamu imunoterapija. (Imunoterapija)
Jūsų kaimynystėje gyvenančios bitės renka tas pačias žiedadulkes, kurios sukelia alergiją žiedadulkėms alergiškiems žmonėms. Vartojant medų, kuriame yra nedidelis kiekis žiedadulkių po kurio laiko alergiškas asmuo gali tapti mažiau jautrus šioms, anksčiau problemas sukėlusioms, žiedų dulkėms ir patirti mažiau sezoninių alergijos simptomų.
Daugelis alergiją žiedadulkėms turinčių žmonių pastebėjo, kad vietinis medutis yra naudingas, nes jis sumažina alergiją.
Tyrimai parodė, kad bičių medaus vartojimas gali sumažinti diabeto išsivystymo riziką.
Paskutiniu metu labai vertinamas medutis su cinamonu. Sakoma jog medaus ir cinamono derinys gali būti ypač naudingas normaliam cukraus kiekio kraujyje valdymui.
Geriausia medų valgyti kabinant šaukštu tiesiai iš kibirėlio arba tepti ant duonos, bandelių, sausainių. Valgykite medų su dribsniais, tepkite ant skrebučio arba dėkite į jogurtą. Medutis yra puikus priedas kokteiliams, salotų padažams. Taip pat medutis puikiai dera su vaisiais.
Svarbu atsiminti, kad medutis aukštoje temperatūroje praranda savo gerąsias savybes. Jei norite mėgautis medumi savo arbatoje ar kavoje, palaukite, kol gėrimas truputi atvės ir tada drąsiai įdėkite medaus.
Bičių medutis yra vienas nuostabiausių gamtoje randamų maisto produktų ir yra kur kas daugiau nei tik natūralus saldiklis.
Bičių meduje yra 22 aminorūgštys, 5000 fermentų, 27 mineralai tokie kaip: geležis, cinkas, kalis, kalcis, fosforas, magnis ir selenas. Viename šaukšte medaus yra 64 kalorijos.
Meduje yra du pagrindiniai natūralūs cukrūs. Fruktozė (vaisių cukrus) ir gliukozė (vynuogių cukrus). Šių cukrų pusiausvyra yra pagrindinė medaus kristalizacijos priežastis.
Jei meduje gliukozės daugiau jis greičiau kristalizuosis. Jei daugiau fruktozės medus bus linkęs išlikti skystas. Gliukozei kristalizuojantis, ji atsiskiria nuo vandens ir įgauna mažų kristalų pavidalą. Tirpalas pasikeičia į stabilią sočią formą. Galiausiai medutis tampa tirštas arba kristalizuotas.
Taip, iš tam tikrų augalų suneštas medutis gali labai ilgą laiką nesikristalizuoti.
Iš dalies ne. Medų sudaro apie 80 % cukraus ir 18 % vandens. Dėl nedidelio vandens kiekio, medutis yra nepalankus bakterijoms ir pelėsiams daugintis.
Medutis taip pat yra labai tirštas, todėl į medų patenka mažai deguonies, kuris yra būtinas bakterijoms. Galiausiai, gliukono rūgšties buvimas sukuria – dar vieną kliūtį mikrobų augimui.
Tinkamai laikomas tikras medus negenda. Tačiau jis gali sugesti, jei bus užterštas arba netinkamai laikomas. Jei jūsų meduje atsirado pelėsis arba jaučiate rūgimo kvapą geriau tokio medaus nevartoti.
Nepriklausomai nuo medaus įvairovės, kiekvienas medutis gali būti suskirstytas į poliflorini arba monoflorinį medų.
Monoflorinis medutis gaunamas iš bičių, kurios renka tik vienos gėlių rūšies nektarą. Poliflorinis medutis surenkamas iš kelių augalų.
Natūralų, Lietuvišką bičių medutį rasite čia.(Medus)